Нам промили мозги

(як backdrop до цього я читаю хроніки смерті економіки штатів).
Я себе вважаю прихильником продукції Apple. Кожна нова штучка викликає в мене інтерес Ñ– особливу увагу. Звичайно як Ñ– всі інші в чий радар попадає Apple я натрапив на iPhone. Цікава штучка, технологічні переваги чи недоліки це тема для окремих постів (правильніше “недоліків та переваг”), але саме більше мене брало на підозру типова фанатичність заяв “ми продали мільйон iPhone-ів!!!”. Відчуваючи що це все великий обман, – тобто вони дійсно продали самим ярим прихильникам фактичну ту саму річ з початку за 600 уе, а за пару місяців за 400 уе, але от пропорції цієї цифри до всього іншого Ñ” мяко кажучи завищені. І ось читаючи деферамби про успіхи Nokia я попав на конкретні цифри, а саме:”Компанія продала 133 мільйони мобільних телефонів упродовж кварталу, більш ніж Ñ—Ñ— найближчі конкуренти разом узяті. “. За пів року фанати iPhone допомогли подолати рубіж в 5 мільонів.
Від тих мільонів варто відняти просто фанатів які купили знадіб тому що це Apple. І тоді картина стає ще сумнішою. Як замітили цифра відрізняється на два порядки. Причому RnD Нокіїї явно в даний момент не пє каву, а щось таки видумує Ñ– Нокія майже повністю покриває ринок, від мобілки за 35 євро до жосткої гламурщини за декілька (десятків) кілобаксів. Причому Apple так піднапряглась iPhone-ом що аж принесла в жертву 6-у джаву на Маках – удар нижче пояса своїм любим джава-прихильникам.
Так ось, мова не за те що iPhone Ñ” щось погане чи компанія Ñ” лиха. Мова за те чи варті Ñ‚Ñ– 600 долярів (чи якщо вірити гугл-адс в Україні – 1,2 кілобакси) того що нам пропонують Ñ– чи знову ми будемо вірити лозунгам напрямленим на промивання мозгів “та це ж мега девайс! його купило 5 мільонів чоловік!!!”.
P.S. І взагалі, мозк не варто відключати, все що нам дають чи пропонують треба пропускати через здоровий глузд і дуже багато раз подумати чи нам дійсно треба ті речі чи можливості які надають нам девайси (прикол про олівець і ручку за мільон баксів яка може писати в невагомості в космосі памятаєте? ;) ).

Comments

  1. Stanislav O. Pogrebnyak
    Січень 25, 2008 - 6:13 am

    Хм. Цікаві роздуми. Та все ж якщо розділити 133 млн. Нокій на весь модельний ряд навіть у правильних пропорціях, чи покриє хочаб одна модель 5 млн?.
    Крім того, для Apple це перший мобільний телефон.
    Крім того, покищо телефон не продавали як такий (політика з прив!язкою до оператору.)
    Про ціну – в Apple всі продукти були не з дешевих.
    Про популярізацію взагалі – ІМХО великі продажі тільки шкодять компанії. Ð’ них же ш девіз “Think Different”. А які можут бути Different при таких продажах?

  2. Алексей Embedded
    Січень 25, 2008 - 8:36 am

    У компании Apple такой стиль – Think Different! Продукты компании иногда просто ужасны по качеству – но не по стилю. Стиль превыше всего. У Apple самые лояльные клиенты. А лояльность клиентов – это самое дорогое, что есть у любой компании. (Ежики плакали, но лезли на кактусы. ) Я согласен со Станиславом, во всем кроме популяризации – Think Different, не стоит воспринимать буквально.

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *