Україна стає (стане) одним з центрів кібер злочинності

Це все звичайно мої суб’єктивні думки, але базу під собою мають.

Можливо звернули увагу як останнім часом побільшало інформації про взлом різних великих сайтів, чи крадіжки у великих розмірах з банків які здійснюються з України чи українцями.

Останньою цікавою новиною став переїзд всесвітньо відомого The Pirate Bay до України.

Спробую проаналізувати чому таке відбувається та що буде далі.
Історично на Україні була сильна система освіти, як результат, ми Ñ” одною з провідних країн по ІТ аутсорсінгу. ІТ аутсорсінг складається не тільки з програмування. Є потужні проекти де Ñ” важливою роль адміністраторів, або де Ñ” системне (низькорівневе) програмування, або веб проекти з важливою складовою безпеки. Тобто Ñ” люди які мають досвіт у сфері комп’ютерної безпеки значно вище середнього.
Так як “за вікном” все досить сумно, частина з них може наважитись на злочин.
Цікавим Ñ” інший момент. СБУ на даний час більше цікавиться економічними та високо профільними злочинами. Кібер злочини розслідуються більше в “пасивному” режимі. Наприклад десь перекрили продаж закритої інформації, десь по “наводці” з заходу спробували “прижати” хакера, Ñ– так далі.
Недавно відкрили при міліції “відділ К” – офіційний відділ по боротьбі з кіберзлочинністю.
Але реальність така, що СБУ та міліція не мають часу і на основні свої функції, не кажучи про кіберзлочинність. Тому з дуже високою ймовірністю ці кроки слабо вплинуть на ситуацію.
Тепер маємо ситуацію. На Заході кіберзлочини прирівняні до звичних злочинів Ñ– з ними боряться аналогічно. Ð’ Росії більшість, якщо не всі потужні кібер угруповання взяті “під ковпак” влади (i.e. ФСБ) Ñ– використовуються для кібер та інформаційної війни (приклад атаки на Естонію та Грузію), тому хто більш менш крутіший – попадає в поле зору силових структур. Про Китай важко щось сказати, але уважне ознайомлення з новинами про атаки на Пентагон, більш схиляє до думки що там також всі серйозні угруповання під непрямим контролем держави, Ñ– по необхідності держава Ñ—Ñ… використовує.
Залишаємось ми. З однієї сторони велика кількість людей які можуть Ñ– знають як робити темні справи, з другої сторони повністю відсутнє законодавство та майже нульова увага зі сторони влади (як кажуть – “нема політичної волі звернути увагу на це питання”).
На мою думку, навіть після президентських виборів влада не буде звертати увагу на це питання, так як питання газу, приватизації, ре-приватизації і т.д. ще дуже довго не будуть покидати їхні голови, не залишаючи місця для чогось більш актуального.
Це також означає що не буде рішення брати “під ковпак” всі угруповання, щоб використовувати Ñ—Ñ… для інформаційних воєн чи просто для локальних кібер воєн (наприклад для промислового шпіонажу чи контр-розвідки).

Підсумовуючи, – Україна стає одним з світових центрів кібер злочинності. Чи Ñ” це добре чи погано – складно сказати, але воно все більше починає нагадувати кіберпанк а-ля Нейромансера Гібсона, тільки без багатоповерхівок та неонового світла.

Думки?

Comments

  1. Злосний
    Жовтень 6, 2009 - 9:33 am

    Якщо все буде розвиватись в тому ж напрямку, що Ñ– сьогодні (тобто не розвиватись), то така перспектива Ñ” досить імовірною. Однозначно, це буде мінусом для загального іміджу держави Ñ– перепоною в інтеграцію в ЄС Ñ– Ñ‚.п. Ми далі будем “диким полем”, з яким ніхто не хоче мати серйозних відносин.
    Хоча відмовитись від шарового медіа контенту (торентів, рапідшари) Ñ– прийняти тотальне “насадження” авторського права також не хочеться. Тому істина, як завжди, десь посередині.

  2. Анонім
    Жовтень 6, 2009 - 11:59 am

    Та ми взагалі без кількох років центр світу. Я серйозно!

  3. Вибачай, Зеник, але це все повна дурня.
    1) Переїзд The Pirate Bay до України не Ñ” злочином. Так само як Ñ– цей трекер не Ñ” злочинним. Трекер – це засіб, за допомогою якого можна можна в тому числі Ñ– порушувати законодавство. Але власне інтернет, браузер, та операційна система також Ñ” аналогічними засобами. От тільки називати Ñ—Ñ… злочинними ніхто не додумався…
    2) Міліція і СБУ не борються зі злочинністю. Взагалі. Відповідно зараз по тюрмах сидить купа невинних людей, яким пришили чужі злочини. Щоб статистика розкривання злочинів була гарна.
    3) Силові структури не мають (і не матимуть) нормальних IT спеціалістів. За браком грошей на їх утримання.
    4) Головний об’єкт інформаційних атак Росії не Естонія Ñ– не Грузія, а Україна.
    5) У Китаї є Great Firewall of China, ніки в неті заборонені.
    6) Кіберзлочинність – не найважливіша проблема в Україні.
    7) Якщо українці чинять кіберзлочини з інших країн – це проблема тих країн.
    8) Нашу владу держава цікавить лише як об’єкт наживи. Про державні інтереси ніхто не думає.

    Ну і на останок інформація для роздумів. У штатах за роздачу однієї mp3-шки можуть впаяти штраф до $150 000. А Sony за свій троян на ліцензійних (!) DVD-шках була оштрафована приблизно на 1 000 євро. Питання: хто є більшим кіберзлочинцем, housewife, яка користується торрентами, чи Sony, яка продає DVD-шки з троянами?

  4. доволі геніально зроблений висновок “Україна стає одним з світових центрів кібер злочинності”. для мене так Ñ– залишається питання чому?
    бо тут є освідчені в ІТ люди і їх ніхто не контролює?

    насправді, контроль почнеться в той момент коли з*явиться реально сила з боку цих самих “хакерів”. тобто для того, щоб на тебе звернули увагу треба себе показати. наразі Ñ” 2 варіанти ситуації
    1. це вигідно державі
    2. вони не представляють ніякої загрози для репутації країни

  5. Я завжди казав, що в нас найталановитіші люди) Правда цьому б таланту найти корисне використання)

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *