Бізнес по-українськи.

Почну з попередження. Цей допис не є типовим, хоча є дуже близько до ІТ. Він у багато чому перегукується з моїм дописом про ентропію.

Бажання написати щось подібне у мене було давно. Недавно це бажання було підтримане можливістю та ще одним знаковим прецедентом.

Ліричний вступ. Два моменти.
Трішки давніше я відпочивав разом з командою, учасником якої був, на одній карпатській базі, назва якої складається з двох слів, перша буква яких однакова (назву не пишу, так як ми все таки в Україні живемо, хто хоче той здогадається) UPD!=> (так, це Вежа Ведмежа, але на цей блог завітав Менеджер з Вежі Ведмежої, допитався що Ñ– до чого та “зробив коректувальні” дії щодо винуватця подій. Деталі читайте в коментарях до допису) . Ми хотіли робити шашлики. Попросили знаряддя, запитались де можна ставити. Поставили там де сказав нам менеджер (керівник, чи як там його?). Дуже гарно посиділи, наговорились, відпочили. Сиділи до 2-3 ранку. Без п’яних дебошів, – гарно, культурно, та без пригод. На ранок був замовлений сніданок. Коли ми вже йшли спати, запитались у менеджера, який був на рецепції, коли подають сніданок. Він сказав: з 8 до 9 ранку 0_0. Це було дуже сумно що сніданок так рано, але нічого не зробиш. Мабуть такі правила. Поспавши 4-5 годин, з напів-відкритими очима пішли снідати. Як виявилось, сніданок з 8, Ñ– до 11-12 години ранку. Чи та людина навмисно підколола нас, чи ще щось – невідомо. Поснідавши, вишли назовні. За якийсь час підійшов менеджер менеджера, Ñ– почав чіста канкрєнта пояснювати що ми робили шашлики у недозволеному місці Ñ– що зараз влетимо на бабки. Слава Богу, люди стріляні, тому закінчилось без пригод. Сама база дуже гарна, в гарній частині Карпат. Проект чи польський чи чеський, не пам’ятаю, але керують українці.
Другий момент.
Недавно мав прокрутити одну справу. Домовились з посередниками за 1000 гривень оплати їм. Вони взяли 1000 доларів… Причому це вияснилось у самий незручний момент, коли ці гроші були дуже потрібні. Враховуючи що їхня роль, по суті, відсутня, вони мало того що не дотримали обіцянки, та ще й не то що палку в колеса всунули, а цілий лом. Але нічого. Якось обійшов це питання.

Думаю здогадуєтесь про що піде далі. Далі піде про середовище в якому ми діємо – Україну.

Історично склалось що під час краху союзу частина людей крала. Частина людей крала щоб вижити, а частина крала “щоб вижити” (в лапках). Перша частина, коли ситуація стабілізувалась, познаходила роботи та продовжила жити як нормальні громадяни. Інша, продовжила красти тому що “часи такі”. Теперішній бізнес складається з
а) справжніх бізнесменів
б) тих хто у свій час багато накрав
в) бандитів, які колись вбивали, грабували, катували
Других та третіх є більше чим перших. Тому бізнес по-українськи виходить(-ив) тільки у тих хто:
а) вмів “рішати питання”
б) мав “контакти” та “знайомства”
с) мав доступ до “бабла”
А не у тих хто:
а) знає як працює економіка
б) активно шукає нові ніші або шукає як вводити інновації в існуючі
в) створює виробництво
Ми, як члени цього суспільства, умисно чи не  умисно, але використовуємо своєрідні шаблони поведінки у повсякденні, які ми перебираємо з оточення. Наприклад, хоча молодше покоління (20-40р) не проходило через важкі часи розвалу, через які проходило старше (40-60 років), воно все одно більш схильне до типових українських бізнес прийомів (перші пункти а)-в)), чим до правильних бізнес прийомів ( другі пункти а)-в)).

Я пишу в першу чергу до Інтернет підприємців. Не беріть приклад з “поганого зерна”. Ви маєте всі шанси стати “добрим зерном”. Інтернет (УАнет), можливо Ñ– місце де панує вседозволеність, але це все ще свого роду чисте та незаймане місце. Справжній бізнес тут тільки зароджується, Ñ– у нас Ñ” всі шанси почати тут з чистого листа. Тобто побудувати бізнес в УАнеті не на тих перших принципах, а на тих других. Можливо зараз цей заклик виглядає дещо смішно, чи навіть неймовірно, але так само було смішно та неймовірно, коли на початку 90-Ñ…, люди яким дали владу після здобуття незалежності почали добивати свій же народ.
Думаю навіть зараз, хто більше займається бізнесом в УАнеті може розказати не один “момент”, подібний по суті з тими що я розказав на початку. Поки бізнес в УАнеті не сформувався, та не встиг всмоктати “бізнес прийоми” з реального бізнесу, тим самим ставши відображенням реальності в Україні, слід прикласти максимум зусиль, щоб так не сталось. Це чуть не єдина сфера підприємництва, де можна залишитись людиною, без надмірних зусиль.

Щоб це не було закликом ідеаліста, хочу пояснити чому це варто робити.

Закони людські Ñ” добрими тільки тоді коли вони походять від Законів Божих. Закони Божі це не свого роду кримінальний кодекс, це по суті опис законів духовного світу, дуже подібний до опису фізичного світу. Коли ми тримаємо в руках яблуко, розкриваємо руку, Ñ– воно падає, ми знаємо що це діє гравітація. Для того щоб знати що це гравітація, нам не обов’язково знати як взаємодіють між собою атоми, як вони притягуються чи відторгаються один від одного, як вони формують молекули, як вони потім формують матерію та складніші структури,  які в свою чергу також притягуються чи відштовхуються. Ми просто знаємо, що якщо відпустити яблуку – воно впаде. Духовний світ дуже подібний. У нього також Ñ” свої закони. То що ми не знаємо тих маленьких деталей які у сукупності представляють собою закони духовного світу, не означає що самі закони духовного світу Ñ” хибними. Просто для того щоб переконатись у них, методом проби-помилки, треба не просто яблуко кинути, а прожити ціле життя. Або на початку просто визнати Ñ—Ñ… як правдиві та керуватись ними.
Що це має спільного з УАнетом та бізнесом? Дуже просто. Ті речі які описує нам Бог, стосуються не тільки спасіння вічної душі, а і поведінки в буденності.

Одна із моїх любимих притч Ісуса Христа (від Матвія 7:24-27):

24 Отож, кожен, хто слухає цих Моїх слів і виконує їх, подібний до чоловіка розумного, що свій дім збудував на камені.
25 І линула злива, і розлилися річки, і буря знялася, і на дім отой кинулась, та не впав, бо на камені був він заснований.
26 А кожен, хто слухає цих Моїх слів, та їх не виконує, подібний до чоловіка того необачного, що свій дім збудував на піску.
27 І линула злива, і розлилися річки, і буря знялася й на дім отой кинулась, і він упав. І велика була та руїна його!

Якщо цю притчу покласти у контекст бізнесу, ми побачимо що дійсно можна не слухати Його слів, зекономити та будувати на піску, а не на камені. Так може тривати якийсь час, але прийде буря, яка розставить все на свої місця.

Що ми маємо? Відкрийте любу газету/сайт/канал. Економіка України в напів живому стані. Дуже багато хто будував на піску та не слухав слів Його, тому: І велика була та руїна його!
В той самий час інші будували на камені, тому: і буря знялася, і на дім отой кинулась, та не впав, бо на камені був він заснований.
Від самого процесу обкрадання чи “вирішування питань”,  справжні та корисні знання не здобуваються, як Ñ– не стають інші вчинки правильними. Так само як справжні керівники чи друзі проявляються у кризових ситуаціях, криза проявила що в Україні – сліпі провадирі сліпих. Суттєві проблеми Ñ” по всій вертикалі країни, не тільки у верхах.
Звичайно можна почати поступати в УАнеті, як поступали в бізнесі, але от коли знову прийде буря, знову буде велика руїна. Тому думайте, та вибирайте фундамент, Ñ– кого слухати – самі. Ваш дім.

Ще одну річ хотів підняти.
Є таке цікаве місце у Біблії (від Матвія 12:32):
32 І як скаже хто слово на Людського Сина, то йому проститься те; а коли скаже проти Духа Святого, не проститься того йому ані в цім віці, ані в майбутнім!
Ці слова мають багато трактувань. Одне з них є дуже простим та цікавим: хто заперечує явну правду, закінчить погано.
Тобто наприклад коли людина дивиться на щось біле, знає що це Ñ” біле, але все одно пробує себе переконати що це Ñ” чорне, та переконати всіх інших що це Ñ” чорне – це буде мати сумний кінець. Є таке гарне англійське слово яке описує цей стан – denial.
Якщо дуже сильно все спростити, головна причина світової кризи – дешеві гроші. То, що Україна не втече від відповідальності за співучасть у використанні цих дешевих грошей було ясно ще в 2007 році, коли події в США ставали дедалі сумнішими. Чомусь, осінь 2008-ого для більшості населення, включаючи підприємців, стала дуже неприємною несподіванкою. Ніхто навіть не замислювався що кредити у 12% просто нереальні для такої економіки як наша, чи що ціни на нерухомість, які Ñ” 2-Ñ…, 3-Ñ…, 4-Ñ… разово вищі від справжніх ринкових просто не можуть триматись довго – бульбашка рано чи пізно тріскає, будинок побудований на піску – зруйнується.
Таких хто заперечував реальність виявилось дуже багато, знову ж таки – по всіх вертикалі, як на верхах так Ñ– на низах.

От і покутуємо тепер важко.

Головне – вивчити урок, та йти далі. Хто не вивчив – знову буде його повторювати.


Comments

  1. Не маю з чим не погодитися, а от доповнювати і розвивати тему є куди.

  2. А вот название базы зря не упомянули. Считаю, что такие вещи надо предавать огласке, так можно хоть чего-то добиться. А так все молчат, вот ничего и не движется с мёртвой точки.
    Украинский бизнес – это да, провал провальный.

  3. 2 wicharek :
    Не може бути впевненим на 100%, але підозрюю, що йдеться про “Вежу ведмежу” :)
    Плюс вважаю, що оприлюднити варто не лише назву закладу, а й ім’я та прізвище того “менеджера”.

    Тепер щодо самого посту.
    1) У пункті “в) бандитів, які колись вбивали, грабували, катували” слово “колись” Ñ” явно зайвим. Яскравий приклад – “сердешний” Лозінський.
    2) Зеник упустив важливий момент: чому так сталося? А сталося так через людську байдужість. Дурнуватий принцип “моя хата скраю” зараз вилазить боком. Прото досі ще не до всіх дійшло, що хата тики не скраю…
    Чому люди саме такі – це окрема розлога тема.
    3) Зважаючи на пункт 2) вважаю, що з УАнетом буде теж саме, що із “реальною” економікою. Адже люди залишились Ñ‚Ñ– ж.
    4) Економіка жива. Справді. Так, здохло кілька заводів. Тому, що їхні власники були настільки жадібні до бабла, що навіть не намагалися ці заводи модернізувати. А обладнані вони устаткуванням часів ДСВ. Проте тіньова економіка не вмерла. І не вмре ніколи. А те, що держава загнала Ñ—Ñ— в тінь – це проблема самої держави.
    5) Релігія – це не головне. Є чисто прагматичні причини, чому слід будувати саме нормальну економічну систему. І не тільки економічну. Наприклад, нормальна система Ñ” значно стабільнішою, аніж “дерибанна”.

  4. Погоджуюсь зі всіма Вами на всі 100%!

    Лише додам правила ‘золотого’ бізнесу (справа чи заняття, що приносить дохід; комерційна або підприємницька діяльність, вид діяльності, сфера діяльності, напрямок діяльності):
    I. Ідея бізнесу повинна бути настільки цікава, що інші люди повинні хотіти в ній брати участь або вкладати гроші.
    II. Успішний бізнес будується на принципі – Гроші вперед.
    III. Завжди виконуйте те, що ви обіцяєте.
    IV. Рішення є завжди.
    V. Завжди повинен бути старший, хто бере на себе більшу, або вірніше сказати повну відповідальність за бізнес і володіє контрольним пакетом. Тобто той, хто має право приймати остаточне рішення.
    VI. Укладайте письмову угоду з партнерами, у якому бажано передбачити не тільки позитивний розвиток подій, але і те, як можуть бути змінені умови цих угод, або розірвані.

    Як навчає європейська бізнес-школа: http://ec.europa.eu/enterprise/entrepreneurship/sme2chance/startup_rules_en.html

  5. Володимир
    Вересень 14, 2009 - 4:26 pm

    Якщо насправді йдеться про “Вежу Ведмежу”, то ми би були вдячні Вам, шановний п.Зеновію, якби Ви пригадали, як звали тих так званих “менеджерів”, для того щоб запобігти повторенню таких прикрих ситуацій. З повагою, адміністрація готелю”Ð’Ð’” !

  6. Пане Володимире,
    Приємно здивований увагою до мого допису.
    Так, мова йде про Вежу Ведмежу.

    На жаль, я не можу пригадати імені, але можу добре описати зовнішність. Думаю одинакових працівників не є вже так багато.

    Це чоловік росту 160-170, дещо лисуватий та з вусами, дещо худорлявий.
    Це було на початку Липня.

    З повагою,
    Зеник

  7. Володимир
    Жовтень 2, 2009 - 5:04 pm

    Мої вітання п.Зеновію!
    Виходячи з того як Ви описали прикмети людини – йдеться не про менеджера готелю, а можливо про охоронця. Деталі інцеденту з’ясовуються.
    Так званий “нічний менеджер” який неправильно Вас проінформував на рахунок сніданку, так само був нічним охоронцем. Нам дуже соромно за Ñ‚Ñ– два прикрих випадка. Міри будуть прийняті Ñ– ми Вас обов’зково проінформуємо.
    Р.S. Наша порада: Коли персонал готелю своїми діями чи недіями псує Ваш відпочинок, відразу вимагати керуючого готелю, а в його відсутності старшого адміністратора – для прйняття мір Ñ– ОБОВ’ЯЗКОВО зробити запис у “книзі скарг”,(знаходиться на рецепціі) із зазначенням суті інценденту, та призвіщ працівників. Повірте “книга скарг” – це улюблена книга власників готеля “Ð’Ð’”!
    З повагою, Володимир.

  8. Пане Володимире,
    Дуже перепрошую за пізню відповідь.

    Радий що питання вирішено. Думаю що головне не так покарання як просто уможливлення приємного перебування.
    Можливо Ñ– вже Ñ”, але якщо нема, – суттєво полегшить розуміння отриманої інформації коли буде писати поруч іменем посада, яку людина обіймає.

    Дуже добре що читають книгу скарг. Не написали бо таки трошки Ñ” свіжих спогадів з старих часів що ці книги не читають. Хоча це дійсно хороший та цивілізований спосіб “спілкування” керівництва з відвідувачами.

    Між іншим, вітаю з нагородою за найкраще нове туристичне місце року!

    P.S. Для справедливості оновив текст допису.

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *