Стартапи по-українськи

Останнім часом у вільний час інтенсивно цікавлюсь питанням стартапів в УАнеті.
Багато думав і ось деякі думки.

Стартапи у чистому вигляді, тобто “кидай все Ñ– йди на стартап” не Ñ” реальними. Фінансова віддача буде мінімум за рік, а скоріш за все за два-три роки. Тому краще з стартапами починати ще у ВУЗі, або пробувати поєднувати стартап з фрілансом чи денною роботою.
Думаю це головна причина фейлу багатьох УАнет стартапів. Гарна ідея, хороші виконавці, але їсти то хочеться. От і згортають діяльність. При поєднанні, як описано вище, шанси зростають суттєво.

На Ad Sense в УАнеті не заробиш. Можливо в студентські роки 0,1k $ – 0,3k $ це Ñ” гроші, але от в порівнянні з офісною роботою чи фріленсом це просто сума на снеки та пиво :)
Причина проста. Ємкість УАнету не є достатньою. Ті хто заробляє багато, це більше виняток/фарт чим стандарт.
Якщо є ідеї щодо Ad Sense то краще зразу починати з англомовного сегменту Інтернету.

Якщо проаналізувати УАнет, можна знайти дуже багато вільних місць. Більшість сайтів які зараз є це про новини, нерухомість, машини, і т.д. Всі інші галузі, чи сайти сервіси майже взагалі не представлені, а якщо і представлені то явно не захопили весь медіа простір. Тому є над чим працювати.

В УАнеті є верхній потолок. Багато не думав, але на перший прикид це десь 2k-4k $ в місяць через продажі. Все що більше, вимагає ривка, або суттєвої фінансової підтримки.
Якщо гарна ідея, хороша реалізація, на такі суми можна виходити за 2-3 роки, якщо це нішовий проект.

Великою проблемою Ñ” фрагментація УАнету. Велика частина Ñ” в РУнеті, Ñ– вона просто так не піде. Це Ñ– добра Ñ– погана новина. Погана тому, що вони тим збільшують ємкість РУнету. Добра тому, що рано чи пізно вони вернуться в УАнет, коли з’являться якісніші або більш специфічні аналоги ресурсів. Тобто паралельно з ростом числа користувачів Інтренету, за умови появи УАнетівських проектів, великими кроками буде збільшуватись число УАнет користувачів.

Ще однією проблемою Ñ” поєднання бізнесу, технологів, та сейлз (sales). Є багато розумних людей (хей! Україна на першому місці у Східній/Центральній Європі по кількості розробників, серед аутсорсерів!), Ñ” багато людей з великими грошима (дійсно, вони навіть готові вкладати!). Але вони не мають де “зійтись до купи”. А, ну Ñ– сейлз в нас нема. Сайлз це питання часу, а от у “звідництві” :) можуть допомогти сайти-хаби (а-ля Розробка). Де такі категорії людей можуть знаходити один одного (чому однокласники, вконтакті та інші перли РУнету не Ñ” хорошими варіантами для цього, розкажу якось іншим разом). Коротко кажучи це повільно, але вирішується.

Цікавим аспектом є культурний момент. Більшість народу думає що з цього нічого не вийде, і взагалі, навіть не варто паритись. Так от. Вони всі не праві :)
Як я писав вище, важливо щоб не було “ривків”. Тоді фейли стартапів будуть просто як гарні життєві/бізнес уроки, а не як щось, що робить чорні плями в житті. Історія більшості, якщо не всіх західних компаній це яскравий приклад правильності “власної справи”. РУнету боятись не варто. Англомовний Інтернет в сотні разів більший за РУнет, не кажучи за УАнет, Ñ– нічого, якось крутимось :) Але в них треба вчитись, того що можна навчитись, Ñ– застосовувати тут, в УАнеті.

Так що, не падайте духом, не кидайте роботу/фріланс, але день і ніч думайте над планами по захопленню УАнету.

P.S. Крос пост на Розробці з обговоренням.


Comments

  1. Мова вашого повідомлення схожа на мову Возного з “Наталки Полтавки”. 0,1k $ замість 100$, “верхній потолок”, “УАнет користувачів” замість “користувачів УАнет”… Користуйтесь українською!

    А загалом, стаття надихає. Я в процесі читання вже й проект вигадав :)

  2. Кстати, да, не позорьте язык, не знаете украинский – так признайтесь себе в этом честно – и пишите по-русски. Хуже пана Азарова, чесслово..

  3. высказавшиеся выше – гнойные уроды.
    лучше украинский с мелкими ошибками чем русский.

  4. @Rasta
    Це такий собі “вільний стиль” :)
    Якщо робити все гарно і по правилам, родзинка втратиться :)
    Хоча більш серйозніші тексти я, звичайно, ретельніше готую.

    @А
    Признаюсь вам чесно. З української мови та літератури в мене були далеко не найкращі оцінки (ще тоді вирішив що майбутнє в IT ;) ). Однак це моя рідна мова.
    Російську я вчив пів року в школі.
    Але це було давно :)
    Останні декілька років я майже взагалі не писав українською, тільки англійською. Цей блог частково є спробою покращити письмову мову.
    Як я сказав вище, це є не дуже типовий допис + мій блог не є Кореспондентом чи якимось державним сайтом.
    Буду старатись, але вважаю таку планку не доречною :)
    Плюс пан Азаров так говорить в житті як офіційна особа. Я коли виступаю як офіційна особа (наприклад на діловій зустрічі) ніколи собі такого не дозволяю :)

  5. Спасибо за ответ, но если честно я удивлен, узнав что украинский – ваш родной. У мнея “родной” это русский – рускоязычный город, родители, школа. Но даже мне настолько заметны ваши русизмы, что и послужило поводом для резкого комментария.
    Вот, например, в вашем ответе:
    признаюсь -> зізнаюсь
    старатись -> намагатись

  6. @A
    З українською складніше. Мова інфікована русизмами, Ñ– не так то легко Ñ—Ñ… викорінювати. Хоча книжку “Антисуржик” час від часу почитую. :)
    Також врахуйте що українська в Центральній та Західній Україні дещо різниться. У Центральній Україні вона ближче до такої яка має бути. На Західній Україні вона менш чистіша. Хоча, слава Богу, це не суржик, а діалект :)

    Наприклад, “признаюсь” використовується в Червоній Руті Івасюка:
    “Ти признайся мені, звідки в тебе ці чари…”

    Щодо “старатись” та “намагатись”. Ці слова дещо різні за призначенням:
    “Я старався на роботі” + Ñ” такі слова як “старанно”, “старання”
    Ñ–
    “Я намагався потрапити на концерт” – від слова “могти”
    ;)

  7. @A
    більш науковіше:
    признаватися
    1) Говорити правду про себе. || у чому , до чого . Розкривати якусь таємницю. || Говорити правду про що-небудь. || Говорити що-небудь відверто.
    2) кому . Освідчуватися в коханні.
    3) Визнавати правдивість чого-небудь, погоджуватися з чимсь. || із не. Не хотіти усвідомлювати реальність чого-небудь.
    4) до кого і без додатка , Виявляти себе знайомим із кимсь. || Звертатися, обзиватися до кого-небудь. || Впізнавати в комусь кого-небудь. || Виявляти свою прихильність до кого-небудь, не цуратися когось. || Звикнувши до кого-небудь, впізнавати, слухатися (про тварину).

    зізнаватися
    1) Казати відверто про свій стан, свої вчинки і т. ін.; признаватися в чому-небудь.
    2) Подавати усно чи письмово якісь відомості, дані про кого-, що-небудь, свідчити під час допитів або на суді.
    3) з ким – чим , Знайомитися.

    взято з подібної дискусії – http://h.ua/story/202359/

  8. @A
    Підсумовуючи.
    Це не русизми.
    Обидві мови мають спільні слова, але сталі українські слова, які є в російській мові не є русизмами. Причому досить часто вживання та використання дещо різниться. Тому якщо в тексті українською є знайомі слова, це ще нічого не означає.
    Тому різку критику краще спрямувати до пана Азарова (він не веде цей блог :) ), який дійсно, нехай вже чистою російською розмовляє, а не гвалтує українську. :)

  9. Сергій Волошин
    Вересень 4, 2009 - 9:46 am

    У багатьох людей через те що мова українців інфікована русизмами, в тому числі на Західній Україні, виникає враження, що самі українці не цінують Ñ– не люблять/не знають своєї мови, Ñ– що більшість людей в Україні розмавляють або російсько-українською або українсько російською мовою. Тому хороша українська мова можу популяризувати все українське, а погана українська мова – навіть відштовхувати. Русизми в мові дають ізюминки (ака родзинки) але ці ізюминки виглядають як бородавки :)

  10. баян… оффтоп… “А ” – таких банити

  11. класну тему зафлудили, а чудака його перекревило від самої назви… ніби не буває українських стартапів

  12. Чому ви вважаєте, що при появі українських аналогів російських сайтів, користувачі повернуться?
    Ось наприклад жоден український варіант соціальної мережі не може навіть приблизно наблизитися до російських…

  13. @Сергій Волошин
    Погоджуюсь. Буду старатись.

    @Phaeton
    Відповідь на це запитання заслуговує окремого допису :)
    Постараюсь цього тижня відповісти.

  14. Привіт,
    Я знайшов твій блог переглядаючи Інтернет у пошуках людей, пов’язаних з електронною комерцією. Може бути ти будеш зацікавлений інформацією про те, що 23-24 вересня в Польщі відбудеться конференція на цю тему.
    Наш офіційний сайт:
    http://e-nnovation.pl
    Темою конференції буде розвиток Ñ– нові течії в секторі електронної комерції, місце конференції – кінотеатр «Кінеполіс» на вул. Болеслава Кшивоустого 7 (ul. BolesÅ‚awa Krzywoustego 7) у м. Познань.

    Конференція, в першу чергу призначена для всіх, хто пов’язаний з електронною комерцією, особливо для власників інтернет-магазинів, керівних кадр інтернет-фірм, що займаються торгівлею, директорів з розвитку та стратегії електронної комерції.
    Думаю, що також вона буде цікава фахівцям з продажу та маркетингу, зі зв’язку з громадськістю Ñ– контактами з клієнтами, а також працівникам галузі ІТ, що постачають програмне забезпечення в інтернет-магазини.

    Якщо тебе хоча б трохи зацікавила ця конференція, то сподіваємося, що напишеш про неї пару рядків у своєму блозі і цим допоможеш у створенні нових тенденцій у галузі електронної комерції.
    Гадаю також, що ця інформація була б цікавою для тих, хто регулярно читає твій блог, тим більше, що на конференції буде проведено конкурс “Початок з e-nnovation”. Мета конкурсу – матеріальна підтримка початківців власний бізнес у секторі ІТ, а особливо тих, які зосередили свій інтерес у галузі електронної комерції. Найкращий проект буде нагороджений грандом в розмірі 10 000 євро на його здійснення Ñ– розвиток ідеї.
    Більш детальну інформацію про конкурс можна знайти на сайті:
    http://e-nnovation.pl/o-konkursie/

    З повагою,
    Денис Маритчак
    denys.marytchak@e-nnovation.pl

  15. Автор, поцікавця для початку, що означає термін “стартап”. Це не простецький СДЛ на безкоштовному шаблоні WP, заточений під сейп Ñ– адсенс.

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *